ketvirtadienis, vasario 19, 2009

Sinaia - Karpatų kalnai (Busteni) - Rasnov

(2008 balandis)
Buvo ortodoksų Velykos, tad gavę 4 laisvas dienas nusprendėme, kad būtų nuodėmė nepabūti Karpatų kalnuose, kai gyvename vos 100km nuo jų. Suplanavome, kad tuo pačiu aplankysime ir garsiąją Peles pilį, o grįžtant dar ir Rašnovo tvirtovę. Nors viskas ne taip ir toli, bet kelionėje užtrukom dvi dienas, norėjome viską apžiūrėti neskubėdami.

SINAIA - Peles pilis


Karališkasis kalnų kurortas Sinaia dar vadinama “Karpatų perlu”. Neveltui karalius Karolis I pasirinko ją savo vasaros rezidencija. Miestas pamiltas turistų. Daugybė viešbučių, barų, restoranų, casino. Visur tvarkinga, daug įdomios architektūros senovinių pastatų. Kalnuose gausu maršrutų, į kurių viršūnes pakyli keltuvais. Tačiau Sinaia garsi ir savo pilimis. Viena gražiausių Europos pilių – Peles pilis, pradėta statyti 1873m. Ji laikoma vienu iš architektūros šedevrų. Pilyje salės išpuoštos geriausių Europos meistrų darbais. Įdomu, kad kiekviena salė unikali ir įrengta tik jai būdingu stiliumi. Žodžiu - grožis neišpasakytas... Įėję į vidų stovėjome penkias minutes be žado. Nors ne vienoje pilyje teko pabūvoti, bet nieko panašaus lyg šiol nematėme. Visai šalia Peles pilies - Pelisor pilis, pastatyta karaliaus Karolio I anūkui princui Ferdinandui. Tai lyg ir Peles pilies kopija tik perpus mažesnė.

KARPATŲ KALNAI (Busteni)

Nors Rumunijos Karpatai nėra aukšti, aukščiausios viršukalnės apie 2500m, bet atrodo įspūdingai. Prie telekabinos Busteni miestelyje laukėme apie gerą valandą eilėje, nes norinčių pasikelti į kalnus buvo daug. Tiesa, keista buvo tai, kad apačioje jau vasarėjo, buvo apie +25C, o kalnuose apie 0C. Patekę iš vasaros į žiemą iš pradžių nežinojome į kurią pusę eiti, aplink jokių kelių nei vieškelių :) Bet patraukėme su visais atvykusiais kartu. Neapsirikome.
Atėjome tiesiai prie Sfinkso - milžiniško akmens, kuris iš vienos pusės labai priminė žmogaus galvą. Netoliese stūksojo ir dar viena gamtos išdaiga - akmeniniai "grybai", mes taip juos pavadinome :)

Noras nueiti prie iš miestelio ant kalno matyto kryžiaus, taip ir liko noru, nes pėsčiomis to atstumo būtume neįveikę, o nei slidžių, nei kompaso su savim neturėjome. Gal kitą kartą :). Didžiulį įspūdį paliko kalnai, gal dėl to, kad pirmąkart juose buvom...

RAŠNOVAS (Rasnov)
Grįždami užsukome į Rašnovo tvirtovę, kuri paliko daug didesnį įspūdį nei Bran (Drakulos) pilis. XIII a. siekdami užtikrinti apsaugą nuo turkų ir totorių invazijos didikai išsikėlė į Rašnovo gyventojų pastatytą tvirtovę ant kalvos. Po to ji buvo sustiprinta įtvirtinimų, bokštų, pylimų ir XVa. tapo viena tvirčiausių Transilvanijos tvirtovių. Mašiną palikome aikštelėje ir kokį gerą kilometrą kopėme pėsčiomis į kalvą. Iš išorės atrodo tvirtovė kaip tvirtovė, bet patekę į vidų nustebome, nes ten buvo įkurtas visas miestelis su mažomis gatvelėmis, trobelėmis. Visas tas miestelis aptvertas didžiule stora siena.Iš viršaus atsiveria Karpatų kalnų panorama... Gražu...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą