trečiadienis, balandžio 07, 2010

Velykos Veliko Turnove/ Kaimyninė Bulgarija


Visą savaitę planuota ir laukta kelionė, kurios tikslas buvo šiek tiek pamatyti kaimyninės Bulgarijos ir atšvęsti šv. Velykas smagioje lietuvių kompanijoje, prasidėjo su šiokiais tokiais nesklandumais - sunkiai, bet radome pirmuosius kelionės objektus, tačiau toliau viskas ėjosi kaip iš pypkės. Bet apie viską nuo pradžių.

Pirmoji stotelė - Rumunijos - Bulgarijos siena

Pirmiausia turėjome susimokėti kelių ir tilto moksčius, praeiti pasų kontrolę, o jau tada patenkinti savo smalsumą, kaip gi atrodo tas didysis Dunojus, apie kurį per geografijos pamokas kažkada tiek daug pasakota ir girdėta.




RUSĖS MIESTAS

Čia stabtelėjome trumpam, vyrai spėjo ne tik pasikeisti pinigus į bulgariškus levus, bet ir įsiamžinti.






Šv. Dimitrijaus Basarbovskio vienuolynas uolose

Randasi apie 10 km į pietus nuo Rusės miesto, netoli Basarbovo kaimo, ant Rusenski Lom upės krantų esančiose uolose. XV a. Bassaraba vienuolynas – tai buvęs 14 ūkių kaimas .Įspūdingai atrodo uoloje įrengta cerkvė (4,5 m x 8,6). Priešais cerkvę yra 2 vienuolių celės, kur vienoje jų gyveno vienuolis Hadzhi Kristan (vienuolyno abatas). Vienuolyno kieme iškastas gydomojo vandens šulinys, kuris, deja, buvo užrakintas...


IVANOVO UOLĖTOSIOS CERKVĖS

Randasi ant Rusenski Lom (Русенски Лом) upės krantų, apie 20 km nuo Rusės (Русе).
1979 m. uolėtosios cerkvės įtrauktos į UNESCO pasaulio kultūros ir gamtos paveldo apsaugos sąrašą.

Uolėtosios cerkvės – tai dalis uolėtojo Ivanovo vienuolyno, įrodančio didelės Hesychast vienuolių kolonijos klestėjimą XIII-XIX a. Vietiniai šioms vietoms suteikė liaudiškus vardus – Bažnyčia, Dievo Slėnis, Bažnyčia padengta Žeme, Sugriuvusi Bažnyčia, Raidės (vieta su išsilaikiusiom inskripcijom ir ženklais).
Lankytojams pasiekama Švč. Mergelės cerkvė. Tai uoloje esanti 16 m ilgio, 4 m pločio ir 2,15 m aukščio cerkvė su maža koplyčia.
Randamos uolėtojo vienuolyno celių liekanos. Sienų tapyba cerkvėje laikoma labiausiai išsiskiriančiu Bulgarijos viduramžių meno pasiekimu.

KOLIO FIČETO TILTAS (Byala)


ŠV. TREJYBĖS IR PREOBROZENSKI VIENUOLYNAI

Šie vienuolynai yra vienas priešais kitą ant kalnų, kuriuos skiria judrus kelias.




VELIKO TURNOVO MIESTAS

Vienas labiausiai lankomų miestų Bulgarijoje, laikomas visų amžių Bulgarijos valstybingumo simboliu. Dalis miesto teritorijos traktuojama muziejumi.



ČERVEN MIESTELIS IR BUVUSIOS TVIRTOVĖS GRIUVĖSIAI


Tai buvo kelionės paskutinė stotelė. Vos atradome jėgų pakilti į kalną (kai kam teko ir po kelis kartus), bet nesigailėjome. Apžiūrėję buvusios tvirtovės griuvėsius, prisėdome ir pasidarėme velykinį pikniką, kurio metu, manau, visų mintys buvo Lietuvoje, prie vaišėmis nukrauto stalo... Garsiai traukėme "Ant kalno mūrai", ridenome margučius ir svajojome apie namus. Visur gerai, bet LIETUVOJ geriausia...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą